Над 6 000 варненци, ползвали различни видове данъчни облекчения, предимно данъчни

...
Над 6 000 варненци, ползвали различни видове данъчни облекчения, предимно данъчни
Коментари Харесай

НАП - Варна с важна вест за данъците на 6 хиляди варненци

Над 6 000 варненци, употребили разнообразни типове данъчни облекчения, най-вече данъчни облекчения за деца, възвърнаха  повече от 4 200 000 лв. от надвнесени налози. От приходната организация в града регистрират висок растеж на искащите да употребяват данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания.

От Национална агенция за приходите Варна припомнят, че който не е показал декларация пред работодателя, може да употребява данъчно облекчение за деца посредством подаване на годишна данъчна декларация, само че не по-късно от 30 април 2024 година, когато изтича крайният период на данъчната акция за оповестяване на приходите за 2023 година и възнаграждение на дължимите налози. Сумите се възвръщат от приходната организация в период от един месец след подаването на декларацията.

За да употребява данъчни облекчения физическото лице (включително едноличен търговец) би трябвало през 2023 година да е получавало приходи, облагаеми с годишни налози (данък върху общата годишна данъчна основа или налог върху годишната данъчна основа за приходите от стопанска активност като едноличен търговец). Хората без доходи  или единствено с необлагаеми приходи като обезщетение за майчинство да вземем за пример, както и единствено с приходи, облагаеми с финален и/или патентен налог, не могат да се възползват от облекченията, само че това може да направи другият родител.

От приходното ведомство в черноморския град подчертават, че наложително изискване за прилагане на данъчни облекчения е лицата да нямат отговорности, подлежащи на наложително осъществяване все още на подаване на декларацията.

От Национална агенция за приходите поучават жителите, които имат личен идентификационен код, да заявяват своите приходи и употребяват данъчни облекчения посредством авансово попълнената декларация, налична в Портала за е-услуги на Национална агенция за приходите, като преди подаването й да ревизират данъчната си сметка онлайн.

Условията за прилагане на всяко едно от данъчните облекчения са в детайли разказани в уеб страницата на Национална агенция за приходите, YouTube канала и Facebook страницата на приходната организация. Информация по тези въпроси може да се получи и от Информационния център на Национална агенция за приходите на телефони: 0700 18 700 и 02 9859 6801, както и на имейл [email protected].

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР